De geschiedenis van Koninklijke Krachtbalclub Molenkracht Bree.
Het begin: Koninklijke Krachtbalfederatie.
Ontstaan in Vrije Technisch Instituut te Brugge;
Ontworpen door Etienne Schotte, leraar lichamelijke opvoeding.
Voor het eerst aan het publiek voorgesteld op 26 december 1962.
Met de krachtbalfederatie gestart op 26 september 1964.
Door Belgisch Olympisch Comité erkend in maart 1967.
Krachtbal Limburg
Bree 1970 : Stamnummer 48
Enkele Limburgse studenten in Brugge brachten “krachtbal” mee naar Limburg (o.a. Gebroeders Stevens).In 1967 kwam het eerste comité Limburg samen. Waar geopteerd werd om dit als schoolsport te promoten , werd dit door Dhr. Schotte gecorrigeerd om er, naast schoolsport, ook clubsport van te maken.
Via Houtmolen-Overpelt werd er in het Salvatorcollege van Hamont een krachtbalkamp ingericht, waarvan de deelnemers naar het Interscholentornooi te Brugge konden gaan.
De eerste Limburgse competitie werd gestart in seizoen 1968-69.
Er waren 4 ploegen: Poederjongens Kaulille; Sporting Houtmolen A; Sporting Houtmolen B en Big Boys Hamont. (Sporting Houtmolen A werd kampioen).
In het tweede seizoen kwam Heeskracht Bocholt en een club in Dilsen.
Molenkracht Bree en Neeroeteren werden de volgende nieuwe clubs.
Na een korte topperiode van Bocholt (kampioen in Limburg en Trofee van Vlaanderen (Beker van België) werd Bocholt ontbonden. Enkele spelers stapten over naar Bree, Lozen (1972) en Grote Brogel (1971).
Krachtbal Bree
Op 20 april 1970 werd krachtbalclub Molenkracht Bree opgericht. Oprichters waren Mathieu Craenen, Mathieu Jennen, Pierre Geerts, Pierre Conings Jaak Brebels en Jo Vlemmings.
Allen van het huidige Stift in Bree.
Het eerste bestuur bestond uit Mathieu Savelkoul; Pierre Geerts , Jo Vlemmings en Leo Vandeinden.
Het lokaal was bij Jaak Janssen (Jactoos). Het terrein was op de de hoek van de Molenstraat (huidige Stift) en de Toleikstraat. Het lidgeld was 30 frank (ongeveer 75 eurocent!!)
Het doel is organiseren van wedstrijden. Er zal minstens één oefening per week georganiseerd worden waar benevens het inoefenen van krachtbal ook presportieve gymnastiek zal gegeven worden in functie van krachtbal”.
De kleuren waren witte broek en groene trui.
In Bree werden er, vanwege de federatie (Brugge) trainers- en scheidsrechter cursussen ingericht. Er was zelfs een jaar een damesploeg (1972-73). Na een schitterende start, met veel ambitie, kwam er de klad in de werking.
Er werd met de jeugd van destijds een doorstart gemaakt.
De verre verplaatsingen naar West-Vlaanderen waren (en zijn nog steeds) een beperking op de ambities.
De competitie werd daarom verplaatst naar Antwerpen, Oost Vlaanderen en Vlaams Brabant. In seizoen 77-78 was dit ook niet meer haalbaar en werd terug geschakeld naar een Limburgse competitie; Later werden Mechelen en Edegem terug in de Limburgse competitie opgenomen.
Door enkele keren opnieuw te starten met jeugdwerking, die konden doorstromen naar de senioren, werd er een degelijke basis gelegd voor de huidige successen en het vijftigjarige bestaan.
Vele mensen van Bree zullen onze club ook kennen door onze deelname aan de jaarlijkse Scholensportdag. Een fantastische organisatie van de Breese Sportdienst.
Palmares:
1974-75: Kampioen Lagere C
1975-76: Kampioen Lagere B : Bree A
1975-76: Beker van België in lagere afdelingen
1976-77: 3° in lagere afdelingen na Buggenhout en St.- Amands (telde als beste Limburgse ploeg).
1977-78: Kampioen in derde afdeling C.
1983-84: Kampioen Scholieren Bree
1986-87: Kampioen vierde afdeling
1989-90: Kampioen vierde afdeling
2009-10: Kampioen
2010-11:Kampioen
2011-12:Kampioen
2012: Beker van Limburg
2012: Beker van België in lager afdeling
2012-13:Kampioen
2013-14:Kampioen
2014-15:Kampioen
2015: Beker van Limburg
2015-16:Kampioen
2017-18:Kampioen
2018-19:Kampioen
2019-20: Kampioen
2020-21: Kampioen
2022: Beker van Limburg
In het seizoen 2019-20 hadden we grote ambities. We waren in feite reeds kampioen in de competitie, met nog enkele wedstrijden te spelen. Onze club ging de “Koninklijke titel aanvragen wegens 50-jarig bestaan; we zouden in Bree de eindronde van de “Beker van Limburg” organiseren (en hopelijk winnen) en dit combineren met een grootse viering van deze gebeurtenissen. En toen kwam corona. De competitie werd bruusk afgebroken en eer werden geen kampioenen titels toegekend, wegens de ongelijk afgesloten aantal wedstrijden. Jammer.
Naam van de club:
Oorspronkelijk lag er in Bree een windmolen; dus was er ook een Molenstraat. Bij de fusie van Opitter met Bree moest de Molenstraat in Bree de naam veranderen in Stift (verlengde van het vroegere Stift) omdat Opitter ook een Molenstraat had.
Anekdoten:
Tussen Bree en Kaulille is er altijd een hevige (sportieve) titelstrijd geweest. Destijds stonden de spelers van Bree in de kleedkamer (café Jaak Janssen) te wachten op Kaulille, voor de titelstrijd. Kaulille kwam niet opdagen. Tot plots iemand kwam verwittigen dat Kaullile in vol tenue op het terrein stond, en Bree bijna tegen een forfait op liep. Het was niet de bedoeling dat Kaulille Bree een forfait wilde aansmeren, maar ze wilde de Breese opwarming flink in de war sturen. En dat lukte deels. :-)
Bij de overname van het café door Nicky en Dan (Jactoos) werd de afspraak gemaakt dat alles bleef zoals het was: kleedkamers in vergaderzaaltje of keuken; (modder)schoenen uit op stoep; op sokken door café; met dweil “oppoetsen”; nadien in café tombola onder aanwezigen om scheidsrechter te kunnen betalen.
Bij de bouw van de sporthal van Bree waren er bijna geen sporten in Bree. Men kwam aan de krachtbal vragen of men alstublieft 2 uur wilden komen trainen in de sporthal om er activiteiten te hebben. (enkele jaren op donderdag van 19 toto 21 uur).
Bij Jaak en To Janssen was het lokaal. De keuken werd gebruikt als omkleedkamer: plastiek teiltjes met water, veel modder; beide ploegen in een lokaaltje. En de soep stond op zondagvoormiddag op het vuur. Dikwijls was de pot al bijna leeg eer iedereen uit de kleedkamer was.
Oorsprong medicijnbal:
De bal waarmee men het sport Krachtbal speelt is een medicijnbal, en niet zoals in de volksmond ter sprake komt 'krachtbal'. Om te beginnen zijn medicijnballen een van de meest diverse oefenapparatuur die je kunt hebben, handig om bijna elk deel van het lichaam te versterken en worden ook veel gebruikt in verschillende vormen van fysiotherapie.
Hoewel de details over de geschiedenis van medicijnballen schaars zijn, kunnen we hun gebruik betrouwbaar rond de 3000 jaar volgen, waar ze werden gebruikt door Perzische worstelaars die sterker wilden worden. In het oude Griekenland beschouwde Hippocrates hen als een essentieel hulpmiddel om gewonde mensen te helpen weer mobiel te worden en adviseerde mensen om ze te gebruiken als een algemene, universele manier om gezond te blijven.
Dit alles brengt ons terug naar de oorsprong van de naam. Het woord 'medicijn' was lang synoniem met het woord 'gezondheid'. Het valt bijvoorbeeld op dat de Renaissancistische arts Hieronymus Mercurialis adviseerde dat mensen van alle fitnessniveaus zouden gebruiken wat we zouden herkennen als medicijnballen in zijn boek De Arte Gymnastica, als onderdeel van wat hij 'medicinale gymnastiek' noemde. Het gebruik van het woord "medicinaal" in dit geval was om te benadrukken hoe de oefeningen kunnen worden gebruikt als een manier om blessures te helen en ze in de eerste plaats te voorkomen door algemene fitheid.
Hoewel apparaten die we als medicijnballen zouden herkennen al millennia gemeengoed zijn, is het woord zelf maar een paar honderd jaar oud en wordt het aan iemand toegeschreven, Professor Roberts in 1889. Volgens een Wetenschappelijke Amerikaan artikel uit de tijd, Roberts bedacht de term "medicijnbal" in verwijzing naar het feit dat het gebruik van de bal "stimuleert het lichaam, bevordert de spijsvertering en herstelt en bewaart die Gezondheid“. Omdat 'gezondheid' en 'geneeskunde' op dat moment als synoniemen werden beschouwd, was het een 'medicijnbal' dat natuurlijk genoeg was.